تشریح عملکرد یخجال فریزر ساید بای ساید (با یک کندانسور اجباری)
ساختمان یخچال
اجزای تشکیل دهنده یخچال را به دو دسته مکانیکی و الکتریکی تقسیم میکنند.
اجزای مکانیکی یخچال
کمپرسور
کار کمپرسور ، ایجاد فشار و مکش جهت به حرکت در آوردن گاز در سیستم است. در داخل کمپرسور یک موتور الکتریکی تک فاز و یک مجموعه مکانیکی شامل سیستم سوپاپ و پیستون و میللنگ قرار دارد. با رسیدن برق به موتور کمپرسور و به چرخش درآمدن موتور آن توسط میللنگ ، پیستون به حرکت در آمده و سوپاپهای مختلف باز و بسته می شوند. در نتیجه گاز به گردش در میآید. کمپرسور تنها از طریق سرلوله به بیرون ارتباط دارد.
صرفنظر از لوله کور که جز در موارد تخلیه یا شارژ گاز مورد استفاده قرار نمیگیرد، دو لوله دیگر از اهمیت بسزایی برخور دارند. حرکت پیستون داخل سیلندر کمپرسور مرتبا گاز را از لوله برگشت مکیده و با فشار وارد لوله رفت میکند. به این ترتیب گاز سرما ساز مدام در حال حرکت است و عمل سرماسازی را انجام میدهد.
رادیاتور خنک کننده (کندانسور)
گاز سرد کننده وقتی در داخل کمپرسور تحت فشار قرار گیرد، حرارت آن افزایش مییابد. حال اگر به طریقی این گرما سلب نشود و یا تعدیل نگردد، عمل سرماسازی مختل میشود. از این رو در یخچال ، گاز تحت فشار و گرم شده از کمپرسور وارد لولههای مارپیچ مانند که در تماس مستقیم هوا است (جای این لوله ها در یخچال های خانگی پشت کابینت اصلی یخچال است) میشوند. دمای گاز در اثر ارتباط هوا کاهش یافته و عمل سرماسازی در سیستم به سهولت انجام میشود. به منظور حفاظت لولههای فلزی کندانسور در برخورد با اشیا و اجسام خارجی ، مفتولی در اطراف کندانسور تعبیه میکنند.
فیلتر (درایر)
گاز پس از آنکه در داخل کمپرسور تحت فشار قرار گرفت، به منظور کاستن از حرارتش راهی کندانسور میشود. از آنجا که ممکن است در عبور از این مسیر جرم هایی را نیز حمل کند و یا دارای رطوبت باشد، لازم است قبل از سرماسازی کاملا پاک و خشک شود. بنابراین پس از رادیاتور ، از فیلتر عبور میکند. فیلتر دارای دو لوله ارتباطی است.
یکی از لولهها سطح مقطع بزرگتری دارد که در واقع ورودی فیلتر است و به خروجی کندانسور وصل میشود. در ورودی فیلتر شبکههای توری ریزی برای گرفتن جرمهای زائد قرار گرفته است. خروجی فیلتر که سطح مقطع کمتری دارد به لوله مویین متصل میشود، تا گاز سرد کننده تحت فشار زیاد قرار گیرد. در این خروجی نیز شبکههای توری با سوراخهای بسیار ریز قرار گرفته است. در فضای میانی فیلتر مواد شیمیایی به نام سیلیکات یا سیلیکاژل قرار دارد، که خاصیت و کار آن جذب رطوبت گاز عبوری است.
لوله مویین (کاپیلاری تیوب)
لوله مویین ، لولهای با قطر بسیار کم است که به علت باریک بودن به این نام خواننده میشود و نقش مهمی در تولید سرما دارد. محل نصب لوله مویین بین خروجی فیلتر وورودی با اواپراتور (یخ ساز) است. گاز سرد کننده که توسط کمپرسور تحت فشار قرار گرفته با عبور از مسیر کندانسور و فیلتر وارد لوله مویین میشود. در لوله مویین فشار محیط درون آن به حد قابل توجهی افزایش مییابد. لذا گاز سرد کننده که تحت فشار زیاد به مایع تبدیل شده است، با عبور از لوله مویین وقتی که وارد اپراتور میشود، چون ناگهان با حجم زیادی مواجه میگردد، تبدیل به گاز شده و ایجاد سرما مینماید.
اواپراتور (محفظه یخ ساز)
اواپراتور به قسمتی گفته میشود که بوسیله تبخیر یک ماده خنککننده سبب تولید سرما شده و در صورت قرار گرفتن در یک ناحیه باعث سرد شدن آن ناحیه یا محفظه میشود. در وسایل سردکننده همان محفظه سردکننده را به نام اواپراتور میشناسند. برای انتقال مطلوب و سریع سرما جنس اواپراتور را از آلومینیم انتخاب میکنند. لوله ورودی اپراتور بسیار باریک است که در واقع همان نقطه اتصال آن به لوله مویین است، و لوله خروجی آن سطح مقطع بیشتری دارد و به لوله برگشت کمپرسور میرسد.
فیلتر تصفیه آب شهر
جهت تصفیه کردن آب ورودی شهر به مخزن آب یخچال بکار می رود.
تشریح عملیات مکانیکی یک دستگاه یخچال فریزر
ماده سرما زا توسط کمپرسور پمپاژ شده و با فشار به درون کندانسور رانده می شود و در کندانسور به تدریج حرارت خود را از دست داده. این حرارت به واسطه آب یا هوا از کندانسور منتقل می گردد و پس از تبخیر شدن به مایع وارد فیلتر درایر شده و رطوبت یا مواد زاید آن جذب می شود و با خروج از فیلتر درایر وارد لوله مویین گشته و در طی عبور از این لوله به علت قطر بسیار کم و طول زیاد فشارش کاهش و وارد اواپراتور می شود و با جذب حرارت محیط اواپراتور به بخار تبدیل می گردد و پس از عبور از لوله های تبخیر کننده تبدیل به مایع می گردد و از راه لوله مکش وارد کمپرسور می شود و این عملیات تا رسیدن به دمای تنظیم شده تکرار خواهد شد و پس از آن ترموستات فرمان قطع موتور کمپرسور را داده و آن را خاموش می کند. تا زمانی که حرارت درون دستگاه افزایش یابد و منجر به روشن شدن کمپرسور شود.
ورودی آب شهر به یخ ساز و آب سرد کن جهت ورود آب به دستگاه می باشد. ولی در آب سرد کن علاوه بر شیر ورودی آب جهت تنظیم آب اضافی یا سرریز یک خروجی آب نیز در نظر گرفته شده است که در یخچال فریزر های با کندانسور اجباری خروجی آب به یکدیگر متصل می باشند.
همان گونه که قبلا در مبحث کمپرسور خواندید موتور الکتریکی با یک مجموعه مکانیکی کمپرسور یخچال را تشکیل می دهند.موتور الکتریکی از نوع آسنکدون بوده و دارای دو قطب و قسمتهای عمده آن عبارتند از :
سیم پیچ اصلی
سیم پیچ فرعی
هسته استاتور
رتور
برای آنکه در موتور یخچال مقاومت اهمی سیم پیچ راه انداز از راکتاس القایی آن زیادتر شود و گشتاور راه اندازی موتور افزایش یابد قسمتی از سیم پیچ استارت را بصورت بیفیلار اجرا می کنند لذا با اهم گیری بین سرهای مشترک و هر کدام از دو سر دیگر میتوان استارت یا اصلی بودن سیم پیچ را تشخیص داد. سرهای الکتروموتور روی کمپرسور درون ترمینال بسته می شود که اصولا بصورت مثلثی است.
ترموستات
ترموستات یک کلید اتوماتیک تنظیم دما است که داخل یخچال قرار دارد. اجزای اصل ترموسات عبارتند از:
بدنه فلزی
فانوسک
کنتاکت های اتصال
لوله بلو که محتوای گاز حساس است.
لوله مویین
فنر و اهرم ها
پیچ تنظیم
ولوم
صفحه مدرج :که درجات مختلف روی آن نوشته شده است.
رله راه انداز (رله استارت)
رله استارت بر سه نوع جریانی ولتاژی و حرارتی می باشد که بیشتر رله نوع جریانی و یا حرارتی دو منظوره (استارت و بار منفی) به کار برده میشود.
رله بار زیاد (بی متال یا اورلود)
هرگاه در کار موتور مشکل بوجود میآید مانند آسیب دیدن سیم پیچهای اصلی با کمکی و یا مسدود شدن مسیر گردش گاز و یا وضعیت بودن ولتاژ و ... جریان دریافتی موتور افزایش یافته و موتور داغ می کند که ممکن است بسوزد. از اینرو استفاده از رله بار زیاد ضروری است. رله بار زیاد یک فیوز حرارتی است که بر روی کمپرسور نصب میشود. کار آن به این شرح است که در اثر گرمای جدار خارجی کمپرسور و یا در اثر عبور جریان الکتریکی موتور از سیم هیتر داخل رله گرم شده و با تحریک صفحه حساس طول آن را افزایش می دهد و سبب جدا شدن کنتاکتهای رله می گردد.
جعبه تقسیم و سیم رابط
جعبه تقسیم یا ترمینال محل ورود کابل اصلی یخچال و تقسیم سیمهای خروجی است. سیم رابط یخچال باید ازنوع کابلی باشد و جهت ارت کردن حتما نوع سه سیمه آن انتخاب شود.همچنین کابل باید قابلیت انعطاف باشد تا هنگام جابجایی مشکل برای آن ایجاد نشود.
لامپ یخچال
روشن شدن لامپ داخل یخچال به هنگام باز کردن در آن است. توان لامپ یخچال بین 14 تا 40 وات است. این لامپ دارای سرپیچ محکمی است.
شستی معکوس لامپ
شستی لامپ یخچال مانند شستی زنگ اخبار است. با این تفاوت که معکوس عمل میکند یعنی وقتی که در یخچال باز میشود، کلید آزاد است و لامپ روشن می شود. لامپ خاموش میشود. بدین جهت به آن شستی معکوس نیز گفته میشود
گرم کن دور درب: جهت از بین بردن شبنم های دور ئرب یخچال.
کلید دستی دیفراست: جهت آب کردن برفک های سردخانه به صورت دستی.
موتور دیفراست: تایمری است که به طور اتوماتیک برفک های سرد خانه را آب می کند.
رله دیفراست: تنظیم دمای یخچال جهت آب کردن برفک ها و راه اندازی گرم کن دیفراست.
گرم کن دیفراست: جهت ذوب کردن برفک ها.
موتور پروانه اواپراتور: جهت به گردش در آوردن هوا در اواپراتور.
لامپ کارکرد دیفراست: زمان کارکردن گرم کن دیفراست را نشان می دهد.
رله استارت کمپرسور: از اضافه جریان کمپرسور جلوگیری کرده و کمپرسور را خاموش می کند.
سیم پیچ استارتر: جهت راه اندازی کمپرسور که با رله به صورت سری در مدار قرار می گیرد.
لامپ سبز کارکرد کمپرسور: نشان دهنده در حال کار کردن کمپرسور می باشد.
لامپ آبی کارکرد فن کندانسور: کارکرد فن کندانسور جهت تبادل حرارت نشان می دهد.
کلید درب فریزر: جهت روشن کردن لامپ داخل فریزر.
لامپ فریزر: برای روشنایی محیط داخل فریزر هنگام باز کردن درب فریزر کاربرد دارد.
فن کندانسور: چون کندانسور از نوع اجباری می باشد به وسیله این فن انتقال حرارت صورت می گیرد.
شیر برقی یخچال: جهت قطع و وصل آب ورودی به ظرف یخ ساز که به صورت اتوماتیک آب ورودی را کنترل میکند.
تشریح عملیات الکتریکی یک دستگاه یخچال فریزر
برق از فاز می آید پشت رله استارت و به R (سر کمپرسور) که رسید R برق زیادی را جذب می کند و پس از اینکه جذب کرد مغناطیسی شده و کلید استارت عمل کرده و برق را انتقال داده و کمپرسور شروع به کار می کند و اورلود در اینجا برای جلوگیری بیش از حد برق یا جریان وارد عمل می شود.
اصول برقی:
در سیستم کنترل های سرد کننده خانگی مثل یخچال آبسردکن و فریزر ها دارای یک راه انداز می باشد و برای راه اندازی از سیستم گریز از مرکز استفاده می شود که استارت بعد از راه اندازی قطع می شود. و به همین دلیل سر سیم ها از بدنه کمپرسور خارج و به وسیله رله استارت راه اندازی می شود.