بومِهِن شهری در شرق استان تهران است، و جزو شهرستان پردیس است.
جمعیت
جمعیت این شهر براساس سرشماری سال ۱۳۹۰ ایران برابر با ۵۳٬۴۵۱ نفر (۱۵٬۷۲۹ خانوار) شامل ۲۷٬۴۷۰ مرد و ۲۵٬۹۸۱ زن است.[۲] جمعیت بومهن در سال ۱۳۸۵ برابر با ۴۳٬۰۰۴ نفر بودهاست.
امکانات
بزرگترین مجموعهٔ ورزشی شهر بومهن، «مجموعهٔ ورزشی امام رضا» نام دارد.[۳] این شهر همچنین دارای یک ایستگاه زمینی ارتباطات ماهوارهای است.[۴] بومهن درعینحال شهری مهاجرپذیر است و از اقوام خراسانی (کرد و ترک، کرمانج و مازندرانی) به این شهر بسیار مهاجرت کردهاند.
بومهن در مسیر ارتباطیِ دو محور هراز و فیروزکوه-قائمشهر قرار دارد. همچنین دارای منطقهٔ صنعتی است. روستاهای شهر بومهن لوران، بومهن، سیاهبند , شهرآباد و طاهر آباد هستند.بومیان بومهن از سالیان دور در این منطقه ساکن بوده اند و به زبان ترکی حرف میزنند که از طوایف آنها میتوان خانواده های اسفنجی، بخششی، گراوند، زاهدی، زنگی، حبیبی، تیموری، صدهزاری، اقتداری، علوی نیا، شاه محمدیان و... را نام برد.
رودِهِن شهری است در ۳۰ کیلومتری شرق تهران در شهرستان دماوند در دامنه رشته کوههای البرز.
ورودی اصلی ساختمان شهرداری رودهن
محتویات
۱ جمعیت
۲ زبان گفتاری
۳ ابنیه تاریخی
۴ دانشگاه آزاد
۵ دانشگاه علمی کاربردی شهرداری رودهن
۶ پانویس
۷ منابع
جمعیت
جمعیت این شهر براساس سرشماری سال ۱۳۹۰ ایران، ۲۱٬۴۷۷ نفر (۶٬۶۲۷ خانوار) شامل ۱۰٬۸۰۷ مرد و ۱۰٬۶۷۰ زن میباشد[۳]
زبان گفتاری
در بخش رودهن گویش مردم آبعلی مازندرانی است. گویش روستاهای مهرآباد و گلاهک، آذری است و مردم روستاهای وسکاره، جورد وآردینه و ایرا به گویش مازندرانی و روستای چنارغرب به گویش لری صحبت میکنند.[۴]
ساکنان بومی رودهن در مقایسه با مناطق پیرامون خود فرهنگی خاص و بسیار متمایز دارند. مهاجرت یا تبعید احتمالی این قوم از ارومیه میتواند بیانگراین تمایز باشد. ساکنان بومی این منطقه ویژگیهای فرهنگی و اجتماعی خاص خود را تا حدودی حفظ نمودند گر چه طی دههٔ اخیر این ویژگی فرهنگی کمکم ضعیف شدهاست. زبان مادری ارومیهایتباران شهر رودهن آذری است.[۵]
ابنیه تاریخی
از بناهای تاریخی این شهر میتوان به پلی اشاره کرد که متروکه شده و از دوره صفویه میباشد. همچنین به ساختمان هتل آبعلی که امروزه به اردوگاه دانشآموزی تبدیل شدهاست. رودهن قدیم در منتهیالیه رودخانهای واقع شده است که امروزه بلوار شریعتی نام دارد و به نام تجرک معروف است. در این نقطه آثار قبرهای زرتشتیان پابرجاست که هنوز مورد توجه قرار نگرفته است.
دانشگاه آزاد
نوشتار اصلی: دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن
دانشگاه آزاد اسلامی واحد جامع و بینالمللی رودهن بابیش از بیست هزار دانشجو، شهر ۴۰ هزار نفری رودهن را به یک شهر دانشگاهی تبدیل کرده است. این دانشگاه به عنوان یکی از بزرگترین و معتبرترین دانشگاههای کشور از لحاظ فضای آموزشی و علمی شناخته شده است. علاوه بر این به عقیده بومیان عامل اصلی رشدفرهنگی رودهن تاسیس دانشگاه آزاد بوده که در تغییر فرهنگ مردمان این شهر تاثیر گذار بوده. [۱]
دانشگاه علمی کاربردی شهرداری رودهن
دانشگاه علمی کاربردی رودهن در سال 1382 در مقطع کاردانی تاسیس گردید اکنون با حدود 700 دانشجو و در دو مقطع کاردانی و کارشناسی و قریب به 14 رشته کاردانی و 3 رشته کارشناسی در زمینی به مساحت 10500متر مربع و ساختمان آموزشی با زیر بنای 1700 متر مربع در حال فعالیت می باشد.