به مناسبت روز جهانی آب، صندوق جهانی حیات وحش، سازمانی باتجربه در زمینه حفاظت از محیط زیست، تغییرات آبوهوایی را تهدیدی خوانده که میتواند بحران کمبود آب را به معضلی چارهناپذیر بدل کند.
جمعیت صندوق جهانی حیات وحش (WWF) جهانیان را به مشکل فزاینده کمبود آب توجه داده است. گرمایش و تغییرات آبوهوایی، زیستبوم انسانها را با خطر جدی روبرو کرده است.
این سازمان زیستمحیطی با اشاره به تغییرات ناگوار آبوهوایی هشدار میدهد که کمبود آب سالم در سراسر جهان با افزایش جمعیت و رشد اقتصادی در کشورهای در حال توسعه و قدرتهای نوظهور اقتصادی همراه شده و چشمانداز رفاه و بهروزی را در سالهای آینده تیره کرده است.
به گفته صندوق جهانی حیات وحش تغییرات آبوهوایی که با خود خشکسالی، سیلاب و شور شدن آب را به همراه میآورد ذخایر آبهای کره زمین را از تعادل خارج میسازد. بهویژه مناطقی در آفریقا، خاورمیانه، شمال چین و شبهقاره هند با خطرات خشکسالی روبرو هستند.
فیلیپ واگنیتس، از صندوق جهانی حیات وحش در آلمان میگوید، بحران آب مشکلی شناختهشده است که همچنان در مباحث زیستمحیطی حلنشده باقی مانده است.
به گزارش خبرگزاری آلمان، واگنیتس گفته است: در ۱۰۰ سال گذشته بیش از ۵۰درصد از مناطق پرآب جهان از بین رفته است.
او میگوید که با خشک شدن این زیستبومها، هم زیستگاه حیوانات و گیاهان در معرض خطر قرار گرفته و هم میلیونها انسان از منابع آب آشامیدنی تمیز محروم شدهاند.
به همین دلیل صندوق جهانی حیات وحش خواستار شده که مناطق مرطوب حفاظتشده تا سال ۲۰۳۰ دوبرابر شود.
بر اساس تازهترین گزارش سازمان ملل متحد در مورد وضعیت آب در جهان، نیمی از جمعیت فعلی جهان در مناطقی زندگی میکنند که به شکل ادواری با کمبود آب مواجه هستند. این موضوع در حال حاضر بر زندگی ۳.۶ میلیارد نفر از مردم جهان تأثیر گذاشته و تا سال ۲۰۵۰ میتواند۵.۷ میلیارد نفر در سطح جهان را تحت تأثیر قرار دهد.
گرد مولر، وزیر توسعه آلمان میگوید: جنگهای آینده بر سر آب خواهد بود.
به گفته او: حتی امروز نیز خشکسالی موجود در اتیوپی و اوضاع اضطراری آب در کیپتاون پیامدهای کمبود فزاینده آب را پیش چشم ما نمایان ساخته است.
در آلمان مصرف روزانه آب به طور متوسط ۱۲۰ لیتر برای هر نفر است. اما اگر مصرف غیرمستقیم آب مثلا در عرصه تولید مواد غذایی را در نظر بگیریم بر اساس ارزیابیهای «صندوق جهانی حیات وحش» این مصرف سرانه به ۵۲۰۰ لیتر در روز میرسد.
در ایران نیز که بسیاری از مناطق آن کمبارش محسوب میشود، بحران آب از مشکلات جدی به شمار میآید که چالشهای آن همچنان حلنشده باقی مانده و همچنان بین دولتهای گوناگون دست به دست میچرخد.